...
Anders Behring Breivik vil trolig forlate retten under noen av vitneforklaringene. Foto: Terje Pedersen, ANB

Vil forlate retten

Anders Behring Breivik er villig til å sitte på et bakrom i Oslo tingrett mens overlevende fra Utøya forklarer seg.

Publisert 08.05.2012 kl 14:27 Oppdatert 08.05.2012 kl 14:34

Tips en venn på e-post:De løpende oppdateringene fra dagens rettssak finner du nederst i denne saken.

Retten kan uansett tvinge ham til dette.

Det er særlig de hardest skadde som via sine bistandsadvokater har ønsket at Breivik ikke skal være i samme rom som dem, skriver Bergens Tidende.

Overfor NTB bekrefter advokat Odd Ivar Grøn, en av Breiviks fire forsvarere, at 33-åringen er villig til å forlate rettssal 250 i Oslo tinghus frivillig under noen av vitneforklaringene.

– Han kommer til å sitte på rad to under forklaringene, for å få litt mer avstand, og vi er forberedt på at det kommer begjæringer om at han forlater salen. I utgangspunktet har han sagt at dette ikke er noe problem for ham, sier Grøn.

– Det blir et problem hvis det gjelder alle vitner, blant annet fordi de sakkyndige skal observere ham, fortsetter forsvareren.

Det er bare tre meter mellom vitneboksen og tiltalebenken. Det blir noen flere meter og folk mellom når Breivik sitter på rad to, bak forsvarerne. Retten har på forhånd lagt til rette for at Breivik kan følge saken via TV-overføring til et annet rom i tinghuset.

Straffeprosessloven gir retten anledning til å bestemme at den tiltalte skal forlate rettssalen for eksempel hvis hensynet til overlevende eller vitner taler for det.

– Det er fullt forståelig at enkelte ønsker å forklare seg uten tiltalte til stede. Dersom Breivik skulle finne på å si nei, har vi mulighet til å be om rettens kjennelse for å få ham ut av salen, sier Mette Yvonne Larsen, en av de tre koordinerende bistandsadvokatene, til Bergens Tidende.

Tre av de overlevende fra Utøya skal forklare seg for retten onsdag, og allerede da kan det bli aktuelt å be Breivik forlate sal 250.

Nettavisens løpende oppdateringer fra rettssaken:

(ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Husleia til Ingrid (90) øker med nesten 250 prosent

Ba derfor barnebarna om hjelp til å selge lester og votter på nett.

...

Valgte lille Tana framfor et liv i byen

Selv om Jonas Tautra (29) og Susanne Baumann (24) har bodd fire år i Stavanger, kunne de aldri ha blitt bymennesker. For dem er det Finnmark som er hjem.

...

Voldtektstiltalt skal ha forgrepet seg på beruset kvinne

Både tiltalte og fornærmede var sterkt beruset da en voldtekt skal ha skjedd natt til 16. juni i fjor. – Frivillig sex, mener mannen i 20-årene.

Aller siste første skoledag

SE BILDENE: Neste år legges Melkevarden skole ned. Nylig hadde de siste 6-åringene skolestart.