...
Statens forhandlingsleder Leif Forsell (til venstre) samt Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Foto: Vidar Ruud, ANB

Fortsatt uavklart

Oslo (ANB-NTB): De to bondeorganisasjonene ventet fredag ettermiddag på en avklaring fra staten før forhandlingene eventuelt kan komme i gang i årets jordbruksoppgjør.

Publisert 11.05.2012 kl 08:01 Oppdatert 11.05.2012 kl 19:26

Tips en venn på e-post:

Fredag morgen var det uformell kontakt mellom partene, men ingen reelle forhandlinger. Fristen i årets oppgjør er 16. mai. Da må det eventuelt være en løsning, eller partene må ha brutt forhandlingene.

- Det har vært et uformelt ledermøte mellom jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Nils Bjørke, og leder i Norsk Småbrukarlag, Merete Furuberg og statens forhandlingsleder Leif Forsell. I møtet ble alvoret i situasjonen drøftet. Landbruket har stilt spørsmål. Og det forventes ny kontakt, sier kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Lise Boeck Jakobsen til NTB.

Mer enn dette vil hun ikke si før det eventuelt har kommet et svar fra staten. Hun vil ikke si noe om partene nå eventuelt er nærmere et brudd, men minner om at det fortsatt er mange dager til fristen i årets oppgjør går ut.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag drøftet situasjonen via møter gjennom hele torsdagen, senest klokken 21 på kvelden.

- Vi kom da fram til at vi ville ta en pause, men setter oss sammen igjen nå, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB fredag morgen.

At én eller begge organisasjonene bryter forhandlingene, er ett mulig utfall. At de bestemmer seg for å forhandle på tross av klar misnøye med statens opprinnelige tilbud, er et annet.

- Fortsatt håp

- Vi prøver videre, det er fortsatt håp i hengende snøre, sier Bjørke lakonisk før han setter seg ved forhandlingsbordet sammen med leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og organisasjonenes generalsekretærer.

Staten presenterte onsdag årets totale ramme i jordbruksforhandlingene. Den er på 900 millioner kroner. Avstanden mellom krav og tilbud er i øyeblikket på 1,6 milliarder kroner.

Blir det brudd i forhandlingene, vil Stortinget vedta jordbruksoppgjøret uten organisasjonenes innvirkning.

(ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Jeg er redd, men også trygg

Filmon Johannes Sielu (29) flyktet fra Eritrea for to år siden. Terrortrussel til tross: Han kjenner seg trygg i Norge.

...

Nei, du blir ikke sittende fast etter handleturen i Finland:

- Vi krever ikke pass

Ved grensestasjonene ber de folk ikke engste seg for å dra over grensen.

...

Fare for brann i skog og mark

Det varsles om stor gress- og lyngbrannfare i Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda.

Nye navn på gammel minnebauta

BILDESERIE: Se bilder fra hyllesten i Kiberg!