...
Bodil Tokle mottok medaljen for edel dåd på vegne av sin sønn Simen Tokle,av forsvarssjef Harald Sunde og forsvarssjef Harald Sunde. Bjørn Ingebrigtsen står i midten. Foto: Vidar Ruud, ANB

Afghanistan-soldater hedret

20 veteraner ble tirsdag hedret særkilt for eksepsjonell innsats i kamphandlinger i Afghanistan. To av dem fikk medaljer etter sin død.

Publisert 08.05.2012 kl 18:36 Oppdatert 08.05.2012 kl 18:44

Tips en venn på e-post:Både Simen Tokle (24) og Christian Lian (31) ble drept da bilen de og to andre norske soldater satt i kjørte på en veibombe i Nord-Afghanistan i slutten av mai for snart to år siden. Likevel var det deres eksepsjonelle innsats bare tre uker tidligere, i det som er karakterisert som de hardeste kampene norske styrker har vært utsatt for i Afghanistan, som de tirsdag ble hedret for med henholdsvis Forsvarets medalje for Edel dåd og Krigsmedaljen med 1 stjerne.

– Med fare for eget liv og med stor uselviskhet bidro Tokle til å redde livene til sine kamerater, sa forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

Det var Tokles foreldre som tok imot medaljen på hans vegne under seremonien på Akershus festning. Lians kone gjorde det samme for sin ektemann. Hans utmerkelse gjaldt også «for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet» under kamphandlinger i 2006.

– Norske kvinner og menn reiser ut i skarpe oppdrag på vegne av Norge. Da er det viktig at vi både gir anerkjennelse til dem som gruppe, og at de som har utvist helt særegen innsats og heltemot får medalje, sier Eide til NTB.

I tillegg til forskjellige utmerkelser for innsats under bakholdsangrepet 2. mai 2010, fikk løytnant Vegard Riibe Punsvik og brigader Torgeir Gråtrud St. Olavsmedaljen med ekegren for sine innsatser under henholdsvis kamphandlinger i Maimana i 2006 og spesialoperasjoner i Afghanistan i 2007. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Det er nær tre år siden Kiberg vant kampen om parkforvalteren - fortsatt er det lite fart i bygda

Varaordføreren: - Det er vanskelig å få styringen av parken hit så lenge NSO sitter i Vadsø.

...

Miljø-Otto vil ha el-biler til byen

I dag er det ikke en eneste elbil eller hybridbil i kommunal tjeneste. Det synes Otto Strand (KrF) er for dårlig.

...

Stadig mer motiverte elever

Dagens gutter og jenter er mer energiske, engasjerte og skoleflinke – skal man tro elevene selv og rektoren deres.

...

Nå blir det straffbart å ikke plukke opp bæsjen

Nye Tromsø-forskrifter vedtas trolig neste uke.