...
Bodil Tokle mottok medaljen for edel dåd på vegne av sin sønn Simen Tokle,av forsvarssjef Harald Sunde og forsvarssjef Harald Sunde. Bjørn Ingebrigtsen står i midten. Foto: Vidar Ruud, ANB

Afghanistan-soldater hedret

20 veteraner ble tirsdag hedret særkilt for eksepsjonell innsats i kamphandlinger i Afghanistan. To av dem fikk medaljer etter sin død.

Publisert 08.05.2012 kl 18:36 Oppdatert 08.05.2012 kl 18:44

Tips en venn på e-post:Både Simen Tokle (24) og Christian Lian (31) ble drept da bilen de og to andre norske soldater satt i kjørte på en veibombe i Nord-Afghanistan i slutten av mai for snart to år siden. Likevel var det deres eksepsjonelle innsats bare tre uker tidligere, i det som er karakterisert som de hardeste kampene norske styrker har vært utsatt for i Afghanistan, som de tirsdag ble hedret for med henholdsvis Forsvarets medalje for Edel dåd og Krigsmedaljen med 1 stjerne.

– Med fare for eget liv og med stor uselviskhet bidro Tokle til å redde livene til sine kamerater, sa forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

Det var Tokles foreldre som tok imot medaljen på hans vegne under seremonien på Akershus festning. Lians kone gjorde det samme for sin ektemann. Hans utmerkelse gjaldt også «for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet» under kamphandlinger i 2006.

– Norske kvinner og menn reiser ut i skarpe oppdrag på vegne av Norge. Da er det viktig at vi både gir anerkjennelse til dem som gruppe, og at de som har utvist helt særegen innsats og heltemot får medalje, sier Eide til NTB.

I tillegg til forskjellige utmerkelser for innsats under bakholdsangrepet 2. mai 2010, fikk løytnant Vegard Riibe Punsvik og brigader Torgeir Gråtrud St. Olavsmedaljen med ekegren for sine innsatser under henholdsvis kamphandlinger i Maimana i 2006 og spesialoperasjoner i Afghanistan i 2007. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

"Offentligheten har ikke noe med hvor mye vi betaler for ham"

Som eneste deltaker på Kirkeneskonferansen i februar, får Hans-Wilhelm Steinfeld honorar. Hvor mye vil ikke konferansesjef Arve Tannvik ut med.

...

En person alvorlig skadet etter bilulykke

Situasjonen er alvorlig, men stabil for en av de involverte i trafikkulykka ved Nuorgam fredag. Seks andre fikk lettere skader. OPPDATERT.

...

Bjørg har lest dikt for byens eldre i 17 år

- Jeg fortsetter så lenge jeg kan, sier hun.

ÅRETS FINNMARKING

...

Gi din stemme her:

Hvem skal bli årets finnmarking?

Mange finnmarkinger har gjort seg bemerket i året som har gått. Nå kårer vi den som har gjort mest for å skape stolthet i Finnmark. Stem på årets finnmarking her!