...
Den havarerte russiske krysseren Murmansk havarerte utenfor Sørvær i Finnmark i 1994. Foto: Eirik Palm, Finnmark Dagblad

Murmansk skal fjernes

I over 17 år har vraket ligget i fjæresteinene i det lille fiskeværet Sørvær i Finnmark.

Publisert 27.04.2012 kl 19:38 Oppdatert 27.04.2012 kl 20:01

Tips en venn på e-post:AF Decom er selskapet som skal foreta pumpingen, og som skal sørge for at vraket av Murmansk fjernes for godt.

– Murmansk er mye mer ødelagt enn vi trodde, sier Øyvind Omnes i AF Decom til NRK.

Den 211 meter lange krysseren sank utenfor Sørvær i Hasvik julaften i 1994, da den var i ferd med å bli slept fra Russland til opphogging i India. Den ble i ettertid gjenstand for stor debatt etter at det ble funnet spor av radioaktivitet i gjenstander fra skipet.

Den gamle storheten, som ble bygget i 1953 og lenge var en del av Nordflåten, er i dag oppspist av rust og dekket med skjell. I 2001 knakk skipet omtrent på midten. De siste årene har naturkreftene kvernet vraket i stykker, skriver VG.

Murmansk ligger for aller første gang tørt etter at AF Decom har tette dokken og pumpet ut av det meste av vannet innenfor, og kan nå klargjøres for opphogging.

– Det er nesten uvirkelig. Vi er etter hvert blitt vant til vraket, men vi er lettet og glade for at vi nærmer oss målet, å få det fjernet, sier Hasvik-ordfører Eva D. Husby (Ap) til VG.

AF Decom starter nå opphoggingen av skipet, som veier mellom 11.000 og 14.000 tonn og har stålvegger på cirka 17,5 centimeter.

– Vi kan ikke love å få fjernet det i løpet av året, men har foreløpig satt en tid på 2 til 6 måneder, sier Omnes. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Valgte lille Tana framfor et liv i byen

Selv om Jonas Tautra (29) og Susanne Baumann (24) har bodd fire år i Stavanger, kunne de aldri ha blitt bymennesker. For dem er det Finnmark som er hjem.

...

Sjokkert over Ap's sjefsplan

«Ap-topp vil ha Vadsø i sjefsposisjon», skrev avisa torsdag. Det likte SVs frontfigur i kommunen dårlig.

...

Voldtektstiltalt skal ha forgrepet seg på beruset kvinne

Både tiltalte og fornærmede var sterkt beruset da en voldtekt skal ha skjedd natt til 16. juni i fjor. – Frivillig sex, mener mannen i 20-årene.

Aller siste første skoledag

SE BILDENE: Neste år legges Melkevarden skole ned. Nylig hadde de siste 6-åringene skolestart.