...
Den havarerte russiske krysseren Murmansk havarerte utenfor Sørvær i Finnmark i 1994. Foto: Eirik Palm, Finnmark Dagblad

Murmansk skal fjernes

I over 17 år har vraket ligget i fjæresteinene i det lille fiskeværet Sørvær i Finnmark.

Publisert 27.04.2012 kl 19:38 Oppdatert 27.04.2012 kl 20:01

Tips en venn på e-post:AF Decom er selskapet som skal foreta pumpingen, og som skal sørge for at vraket av Murmansk fjernes for godt.

– Murmansk er mye mer ødelagt enn vi trodde, sier Øyvind Omnes i AF Decom til NRK.

Den 211 meter lange krysseren sank utenfor Sørvær i Hasvik julaften i 1994, da den var i ferd med å bli slept fra Russland til opphogging i India. Den ble i ettertid gjenstand for stor debatt etter at det ble funnet spor av radioaktivitet i gjenstander fra skipet.

Den gamle storheten, som ble bygget i 1953 og lenge var en del av Nordflåten, er i dag oppspist av rust og dekket med skjell. I 2001 knakk skipet omtrent på midten. De siste årene har naturkreftene kvernet vraket i stykker, skriver VG.

Murmansk ligger for aller første gang tørt etter at AF Decom har tette dokken og pumpet ut av det meste av vannet innenfor, og kan nå klargjøres for opphogging.

– Det er nesten uvirkelig. Vi er etter hvert blitt vant til vraket, men vi er lettet og glade for at vi nærmer oss målet, å få det fjernet, sier Hasvik-ordfører Eva D. Husby (Ap) til VG.

AF Decom starter nå opphoggingen av skipet, som veier mellom 11.000 og 14.000 tonn og har stålvegger på cirka 17,5 centimeter.

– Vi kan ikke love å få fjernet det i løpet av året, men har foreløpig satt en tid på 2 til 6 måneder, sier Omnes. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Fortsetter kontakten med Russland i en politisk vanskelig tid

Forholdet mellom Norge og Russland er på frysepunktet. Men Finnmark fylke forbereder seg nå på å inngå en ny samarbeidsavtale med Murmansk.

...

Kunstdebatt i Kirkenes blir streamet direkte på nett

Hvor går grensen mellom aktivisme og kunst?

...

Ti tonn laks ga rekord i Jakobselva

Kun Altavassdraget hadde mer

Den største var på 19,2 kilo, og ble tatt på meitemark.

...

– Minerydding ikke årsaken til at Storskog-stasjon ble flere hundre millioner dyrere

– Vi anbefalte undersøkelser av Forsvaret, men det tok to år før Justisdepartementet ga grønt lys, mener Statsbygg.