...
Sigbjørn Johnsen vil at Oljefondet blir stor i verden. Foto: Vidar Ruud, ANB

Sigbjørn breier seg

Oslo (ANB-NTB): Sigbjørn breier seg. Nå vil han ta med seg oljefondet og bli stor i verden.

Publisert 30.03.2012 kl 12:29 Oppdatert 30.03.2012 kl 15:18

Tips en venn på e-post:

Oljefondet skal i framtiden investere mindre i Europa og mer i framvoksende økonomier.

Andelen investeringer for Oljefondet i Europa skal reduseres fra 54 prosent til 41 prosent, opplyste finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) da han fredag presenterte stortingsmeldingen om forvaltningen av statens pensjonsfond.

Verdens økonomiske og finansielle tyngdepunkt flyttes, og det vil gjenspeile seg i fondets investeringer. Andelen som plasseres i de såkalte framvoksende økonomiene økes fra 6 til 10 prosent.

– Andelen investert i Europa skal reduseres gradvis over tid. Samtidig vokser fondet, slik at investeringene målt i kroner likevel vil øke på sikt. Fondet skal fortsatt være en betydelig investor i Europa, sa Johnsen.

Lavere valutarisiko

Bakgrunnen for at over halvparten av midlene i fondet har vært investert i Europa er målsettingen om å redusere valutarisiko, men denne risikoen har vist seg å være mindre enn det Finansdepartementet tidligere har antatt. Endringen til en bredere geografisk spredning allerede påbegynt.

Statens pensjonsfond (Oljefondet) består både av to deler, utland (SPU) og Norge (SPN). De to fondene forvaltes henholdsvis av Norges Bank og Folketrygdfondet.

– Siden det første innskuddet i fondet i 1996 er strategien for investeringene utviklet gradvis. I år tar vi nye skritt for å få en enda bedre geografisk spredning av investeringene, sa Johnsen.

Ikke full markedsvekting

Han la til at den geografiske fordelingen av fondets aksjeinvesteringer skal ta utgangspunkt i såkalte globale markedsvekter. Det betyr at fordelingen skal bestemmes av størrelsen på de ulike aksjemarkedene verden over.

– En fullstendig overgang til globale markedsvekter ville gitt en kraftig reduksjon av investeringene i Europa og samtidig en høy andel i USA. Vi mener det er fornuftig med en jevnere fordeling mellom disse to markedene enn i dag, og vi vil derfor ikke gå helt til markedsvekting, sier finansministeren. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Nå skal denne veien bli bedre

Nå starter arbeidet med ny vei mellom Hesseng og Elvenes. Trafikanter og beboere vil foreløpig ikke merke mye.

...

Politiet tuller med Davy

Politiet i Øst-Finnmark har ikke glemt at Davy Wathne tok dem for skrivefeil. Nå beklager de til Davy at de igjen har gjort feil: Politiet bommet, og kalte en savnet papillon for chihuahua!

...

Bare én av 42 høykomfort-leiligheter i Kirkenes solgt

Gamle klasserom skal bli til leiligheter med sol og utsikt på Prestefjellet. Men foreløpig har kjøperne ikke møtt opp til timen.

'

Populært med Åpen dag

Brannvernuka ble avsluttet med Åpen dag på brannstasjonen. Det slo an.