...
Advokat Geir Lippestad. Foto: Vidar Ruud, ANB

– Etterforsk barnevernet

Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad vil be politiet om å etterforske barnevernet og andre instanser som var involvert i den terrorsiktedes oppvekst og barndom.

Publisert 13.10.2011 kl 08:26 Oppdatert 13.10.2011 kl 08:27

Tips en venn på e-post:


...
Advokat Geir Lippestad. Foto: Vidar Ruud, ANB

De siste dagene har Lippestad gjort det klart at oppveksten og barndommen til Breivik kommer til å bli sentral i rettssaken.

– Jeg vil nå be begjære etterforskning av barnevern og andre instanser som var, eller burde vært, involvert på den tiden, sier Lippestad til Dagbladet.

Har betydning

Også politiet har fattet interesse for Breiviks barndom, og stilt ham spørsmål om oppveksten i avhørene. Politiadvokat Christian Hatlo sier til VG og Dagbladet at spørsmål om barndommen vil bli undersøkt, og har en viss betydning for politiet.

Ifølge VG hevder Breiviks far at han på 1980-tallet fikk en rapport fra en psykolog som mente sønnen ble utsatt for omsorgssvikt, og som mente at Breivik derfor burde tas ut av hjemmet. Breivik bodde i hele oppveksten hos sin mor som hadde omsorgsretten for både ham og hans storesøster alene.

Faren forteller at han kjempet en kamp om omsorgsretten i rettssystemet etter at han hadde sett rapporten, men det var moren som beholdt det fulle omsorgsansvaret for sønnen. Breiviks mor og far bodde aldri sammen og ble ifølge Dagbladet registrert skilt da Breivik var fire år gammel.

Fylkesmannen

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener barnevernet og sosialtjenesten som var involvert i Breiviks barndom, bør granskes. Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som har ansvaret for tilsynet med både barnevernet og sosialtjenesten, vil ikke sette i gang en gransking på eget initiativ.

– Her får rettsapparatet gå sin gang, og så får vi se hva som eventuelt dukker opp etterpå, sier fylkesmann Hans J. Røsjorde til VG. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Husleia til Ingrid (90) øker med nesten 250 prosent

Ba derfor barnebarna om hjelp til å selge lester og votter på nett.

...

Valgte lille Tana framfor et liv i byen

Selv om Jonas Tautra (29) og Susanne Baumann (24) har bodd fire år i Stavanger, kunne de aldri ha blitt bymennesker. For dem er det Finnmark som er hjem.

...

Voldtektstiltalt skal ha forgrepet seg på beruset kvinne

Både tiltalte og fornærmede var sterkt beruset da en voldtekt skal ha skjedd natt til 16. juni i fjor. – Frivillig sex, mener mannen i 20-årene.

Aller siste første skoledag

SE BILDENE: Neste år legges Melkevarden skole ned. Nylig hadde de siste 6-åringene skolestart.